Ko još ne voli slatkiše? +3 recepta za domaće čokoladice!

Nikad mi nisu bili jasni oni ljudi koji otvore čokoladu, uzmu jednu kockicu i ostave. Ja kad otvorim čokoladu dok ne pojedem sve, ne stajem, jedino ostavim tu jednu kockicu za te drugačije ljude. Ma, jedna ko ni jedna, pojedem ja i nju.

Nije baš dobro da se jede toliko slatkiša, ali ako već mora, onda biram one kvalitetnije. Nije loše ni da se nešto slatko napravi i kod kuće, ima dosta recepata koji imitiraju razne kupovne čokoladice kao što Bounty, Snickers, Rum Kasato, Ferrero Rocher itd. Recepti su svi uglavnom vrlo laki i sigurno je da su zdraviji jer kod kuće nemamo nikakvih aditiva niti imamo potrebe da ih koristimo jer se to sve odmah pojede. Do duše, kad spremam nešto slatko, meni od silnog lizanja kašika i isprobavanja filova i smesa za kolače toliko smuči da ne mogu ni da ih pogledam posle. 🙂

Skoro sam isprobala recepte za Bounty, Twix i Rum Kasato i mogu reći da su super, nisu baš isti kao kad se čokoladica kupi u prodavnici ali i te kako mogu da im pariraju. Evo ih recepti:

  • Twix

Sastojci : 200g mlevenog keksa, 100g margarina, 100g karamela, malo slatke pavlake (oko dve kašike), 50g čokolade za kuvanje, malo kokosovog ulja

Keks se pomeša sa istopljenim margarinom, da se dobije smesa koja je rastresita ali može da se utapka da se dobije kora kao za čizkejk. karamele se rastope sa dve kašike slatke pavlake (može i mleko ako nemate slatku pavlaku, da ne kupujete samo za dve kašike). Kada utapkate keks dobro, i ostavite malo da se stegne, preko njega prelijte karamele i ostavite da se stegnu. Karamele se bas brzo stežu tako da ih brzo prelijte. Nakon toga rastopite čokoladu sa malo margarina i malo kokosovog ili suncokretovog ulja i prelijte preko. To je sve. Isecite ih kako volite, na štanglice ili kocke, sve je jedno. 16216071_1881839485434195_1676493843_n16295846_1882257822059028_612146395_n

  • Rum kasato

Sastojci: 200g krompira(kuvanog i pasiranog), 200g mlevenog keksa, 200g čokolade za kuvanje, 140g margarina, 150g šećera u prahu, 3 kašike ruma, malo kokosovog ulja

Krompir se pomeša sa mlevenim keksom i šećerom, doda se 100g čokolade istopljene sa 100g margarina, može i malo više čokolade po želji, i doda se rum. Kada se sve izmeša, utapkate u kalup, ili pravite pojedinačne štangle, kocke, kuglice… Kada se stegne, prelijete istopljenom čokoladom sa malo margarina i ulja, ili umačete štangle u glazuru. Kad čuju ljudi da se prave od krompira svi se mršte i neće da jedu, a pre toga dok ne znaju za to, jedu bez problema i sviđa im se. Odlični su svakako.16237859_1882257828725694_1617616799_n

  • Bounty

Sastojci: 200g kokosovog brašna, 200ml slatke pavlake, 150g margarina, 150g šećera u prahu, 100g čokolade za kuvanje, malo ulja

Pomešaju se kokos i šećer, dodaju se zagrejani margarin i slatka pavlaka. Kada se smesa dobro ohladi, napravi se željeni oblik, i prelije se glazurom od čokolade istopljene sa malo ulja i margarina. 16244484_1882257818725695_841903463_nOvi recepti su toliko brzi i laki, za petnaestak minuta imate savršeni slatkiš. bukvalno se samo izmešaju sastojci i naprave oblici, i to je to. Slatkiši su vrlo lepi, i nalik onima iz prodavnice. Vredni su isprobavanja. Prijatno!!! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s